Pozostałe

Przepisy na Wigilię – 12 dań

Przepisy na Wigilię – 12 dań

Wigilia to wyjątkowy wieczór, który spędzamy z bliskimi przy kolacji. Tradycyjnie na stole powinno znaleźć się aż 12 różnych potraw, a biesiadnicy powinni spróbować każdej z osobna. Wigilijne menu zmieniało się na przestrzeni lat, dania różnią się także w zależności od regionu. Nie wszyscy chcą co roku jeść to samo, dlatego od czasu do czasu warto wypróbować nowe potrawy. Przedstawiamy 12 propozycji, które odmienią świąteczną kolację.

Wigilijne przystawki

Przepisy na rybne i postne przystawki na Święta. To od nich rozpoczyna się wigilijna uczta.

  • Labskaus – rolmops z jajkiem sadzonym na gorących buraczkach. Rolmopsy to klasyka Wigilii, żeby się nie znudziły warto podać je w ciekawej i kolorowej formie. Ugotowane buraczki i jajko sadzone dodadzą potrawie koloru i smaku.
  • Carpaccio z łososia z roszponką i mandarynkami. Tradycyjnie w Wigilię jemy śledzie i karpie, ale warto wypróbować też łososia. To bardzo wykwintna ryba, którą możemy połączyć chociażby ze świątecznymi mandarynkami.
  • Chleb ziołowo-pomidorowy. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć także chleba, najlepszy jest oczywiście domowy, ale w tym roku spróbujmy nieco urozmaicić recepturę przy pomocy suszonych pomidorów i ziół.

Zupy na Wigilię

Niektórych zup po prostu nie może zabraknąć na świątecznej kolacji, oprócz tradycyjnych dań możemy się także pokusić o bardziej egzotyczne wariacje.

  • Zupa grzybowa z paluchami parmezanowymi. Grzyby to wigilijny przysmak, możemy przyrządzić z nich tradycyjną zupę. Aby dodać klasycznej grzybowej nieco kunsztu, podajmy do niej własnoręcznie upieczone paluchy z parmezanem.
  • Barszcz na domowym zakwasie. Ta pyszna zupa to coś na co czekamy przez cały rok. Przygotowanie idealnego barszczu w domu wymaga sporo czasu i umiejętności, jednak zdecydowanie warto nauczyć się jak go przyrządzić poprawnie.
  • Chazuke – zupa z łososiem. Zupy rybne cieszą się dużą popularnością na Wigilię, a łosoś jest ciekawą alternatywą dla karpia.

Dania główne

W Wigilię na stole królują ryby, pierogi i kapusta. Nie unikajmy klasyki, ale przemyślmy formę podania.

  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami – to wyjątkowe jarskie nadzienie jest bardzo oryginalne i z pewnością zaskoczy Twoich gości.
  • Ryba po grecku – to klasyka potraw wigilijnych, z pewnością przypadnie do gustu kulinarnym tradycjonalistom.
  • Naleśniki z kiszoną kapustą i pieczarkami -kKapusta niemal zawsze pojawia się na Wigilii, jednak lepiej podać ją wewnątrz naleśnika niż solo.

Desery

W Wigilię nie może zabraknąć także słodkości, które zakończą uroczystą kolację.

  • Biała czekolada na gorąco. Czekolada na gorąco z bitą śmietaną to idealny napój na zimę.
  • Choinkowe brownie „Triple-Choc”. Brownie to wyjątkowo smaczne ciasto cenione na całym świecie, na Święta możemy je przygotować w kształcie choinki.
  • Sernik z mandarynkami. Świąteczny sernik warto urozmaicić mandarynkami, które nadadzą mu wspaniałego aromatu i smaku.